ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ
ОРГАНІЗАЦІЇ ХАРЧУВАННЯ
В ЗАКЛАДІ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ:
· відповідність енергетичної цінності раціону харчування енерговитратам дітей;
· збалансованість та максимальна різноманітність раціону;
· технологічна та кулінарна обробка продуктів і страв, що забезпечує їх смакові якості та зберігає вихідну
харчову цінність;
· забезпечення санітарно-гігієнічних норм (дотримання всіх санітарних вимог до стану харчоблоку, продуктів
харчування, їх транспортування, зберігання, приготування та роздачі страв).
Раціональний режим харчування, збалансованість раціону є
основними умовами для підвищення опору дитячого організму до захворювань, для нормального росту і розвитку дітей, які виховуються у нашому закладі дошкільної освіти.
У нашому закладі керівник, сестра медична старша, вихователі груп закладу проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу серед батьківської громадськості щодо організації харчування у сім’ї.
Домашнє харчування має доповнювати раціон дитячого садка.
Сестра медична старша контролює виконання меню і якість страв, проводить санітарно-просвітницьку роботу серед персоналу та батьків з питань раціонального харчування, особливо в оздоровчий період,
дає оцінку ефективності харчування, проводить заняття з персоналом з питань гігієни харчування, профілактики харчових отруєнь і групових гострих кишкових інфекцій.
Кухарі закладу відповідають за високоякісне і своєчасне приготування їжі та дотримання технологічних вимог.
·
В ЗДО ведеться систематична і планомірна робота, зокрема: організоване безпечне і якісне харчування дітей (замовлення і прийняття безпечних і якісних продуктів харчування,
продовольчої сировини у необхідній кількості, додержання умов і термінів їх зберігання, технології приготування страв, правил особистої гігієни працівників харчоблоку);
В закладі дошкільної освіти здійснюється щоденний контроль за організацією харчуванням дітей сестрою медичною старшою та керівником ЗДО.
Основою нового підходу, закладеного у нормативних документах, є збагачення раціону дітей фруктами та овочами,
молочними продуктами, м’ясом і рибою, обмеження кількості солі, цукру, жирів, хліба та картоплі, а також виключення ковбасних виробів, сосисок тощо.
Важливою та довгоочікуваною зміною є можливість організувати дієтичне харчування для дітей з особливими дієтичними
потребами, зокрема, з непереносністю глютену та лактози. Тепер це чітко визначено нормативними документами та дає підстави закуповувати відповідні продукти харчування.
З 1 вересня 2021
року перестають діяти, зокрема для закладів дошкільної освіти, звичні норми харчування, затверджені постановою Кабінету Міністрів України № 1591, а також спільний наказ Міністерства охорони здоров'я України та Міністерства освіти і науки України про організацію харчування.
Міністерство охорони здоров’я України затвердило Примірне чотиритижневе сезонне меню, рекомендоване для організації триразового харчування дітей віком від 1 до 6 (7) років у
закладах освіти та інших організованих дитячих колективах на осінній період.